Bilden visar en person vid en braskamin som eldas med torr ved.

Torr ved som förenklar vid vedeldning

Eldning med torr ved är en av de mest traditionella sätten att hålla värmen i hemmet under vintermånaderna. Men det är också en teknik som kräver viss kunskap och försiktighet. Särskilt när det gäller att använda rätt typ av ved. Att elda med ved som är torr är en av de bästa sätten att få ut så mycket som möjligt, av ditt vedeldade värmesystem. Här är några av de främsta fördelarna med att elda med ved som är rätt torkat.

Njut av skönare eldning i din kamin eller eldstad genom att elda med torr ved

 1. Mindre förorening
  Torv och barrved är svårare att elda och producerar mer rök och föroreningar. Torr ved har mindre fuktighet och brinner bättre, vilket minskar de skadliga utsläppen i luften. Det är miljövänligare att elda med ved eftersom det släpper ifrån sig mindre gaser än med fuktig ved. Som exempelvis växthusgaser och partiklar som kan orsaka hälsoproblem.
 2. Effektivare uppvärmning
  Torkad ved är mer effektiv på att generera värme eftersom en stor del av dess energi går till att bränna vattnet i veden. Istället för att producera värme. Till skillnad från våt ved som producerar mer rök och lågor som inte omedelbart producerar värme. Med ved får du snabbare och mer konsekvent värme vilket leder till en mer behaglig uppvärmning i ditt hem.

Ekonomiska och olika hållbarhetsaspekter vid vedeldning

 1. Längre vedeldningstid
  Elda med torkad ved gör att du behöver fylla din spis eller eldstad mindre ofta. Våt ved brinner snabbt ut och kräver ständig påfyllning av nya vedträn för att upprätthålla värme. Med ved kan du ha en jämn tillförsel av värme i flera timmar på rad, vilket är idealiskt för kalla vinternätter.
 2. Långsiktig besparing
  Torr ved kan tyckas dyrare att köpa än våt ved på grund av att vattnet i veden. Detta gör denna typ av ved tyngre och dyrare att hantera. Men på lång sikt kan du spara pengar eftersom du behöver använda mindre ved för att producera samma mängd värme som våt ved producerar. Så trots att torr ved kan vara något dyrare att köpa. På så sätt kommer det att vara mer kostnadseffektivt på sikt när du behöver köpa ved mindre ofta.
 3. Mindre risk för hälsoproblem
  Att elda med våt ved kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Det kan också bidra till ökad kondens i ditt skorsten och därmed öka risken för en skorstensbrand. Torr ved har mindre fuktighet, vilket minskar risken för dessa potentiella problem.

Att elda med ved är inte bara bra för miljön utan också en smart och säker lösning för att värma ditt hem. Med mindre utsläpp av farliga gaser och en högre effektivitet i uppvärmningen. Då är torr ved ett enkelt sätt att förbättra ditt hem utan att skada miljön eller äventyra din hälsa. Så varför inte prova att elda med torr ved och se skillnaden? Lär dig mer om vedeldning med olika bränslen som torr ved, hos exempelvis Heat Energi.