Hur solenergi kan förbättra din campingupplevelse

Om du älskar att campa utomhus vet du att en av utmaningarna kan vara att ha tillräckligt med ström för att driva alla dina enheter. Visst kan du försöka begränsa din tid på telefonen eller surfplattan, men vad händer om du vill titta på en film på kvällen eller lyssna på musik medan du lagar mat? Det är där solenergi kommer in i bilden. Genom att montera solpaneler på taket på din husbil eller husvagn kan du ladda batterierna under dagen och ha tillräckligt med ström för att räcka hela natten. Här får du en närmare titt på hur solceller till din husbil/husvagn kan bidra till att förbättra din campingupplevelse.

Solceller är solceller som omvandlar solljus till elektricitet. De är vanligtvis tillverkade av halvledarmaterial, som kisel. När ljuset träffar solcellen slår det loss elektroner från deras atomer. Om elektriska ledare fästs vid cellens positiva och negativa sida bildas en elektrisk krets. Elektronerna flödar genom kretsen och genererar elektricitet.

Solpaneler består av många solceller som är kopplade till varandra. De finns i olika former och storlekar, men de flesta har en mörkfärgad bakre platta och en frontplatta av glas. Bakplattan är ofta gjord av aluminium eftersom det är en bra ledare och inte korroderar. Frontplattan är vanligtvis tillverkad av härdat glas eftersom det släpper igenom solljus men är tillräckligt starkt för att klara dåligt väder.

De flesta solpaneler kan producera cirka 40 watt effekt, men det finns några som kan generera mer än 300 watt! Hur mycket effekt en panel producerar beror på dess storlek och solcellernas effektivitet. Solcellerna klassificeras efter sin effektivitet som en procentandel av solljuset som de kan omvandla till elektricitet. Den genomsnittliga verkningsgraden för en kommersiell solcell är cirka 15 %. Men vissa toppmoderna celler har en verkningsgrad på mer än 40 %!

Solpaneler är ett utmärkt sätt att skapa förnybar energi samtidigt som du njuter av naturen off-grid. Genom att montera solpaneler på din husbil eller husvagn kan du ladda batterier under dagen och få tillräckligt med energi för att räcka hela natten. Med solceller har du större frihet att välja rutt, utan att göra avkall på de bekvämligheter som tv-apparater, vattenpumpar och telefonladdare erbjuder. Så nästa gång du ska campa, fundera på att gå utanför elnätet med solenergi!